Sporttherapie

Therapie 5Binnen de Sporttherapie worden uiteenlopende sportgerelateerde klachten en blessures behandeld aan het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij wordt gewerkt in de keten van de wervelkolom en de aangedane arm of been.

De Sporttherapeut maakt onderscheid tussen specifieke, medische sportblessures en aspecifieke (overbelastings)klachten en bepaalt hierbij de grenzen van zijn vakgebied. De invloed van zowel de belemmerende als de helende invloed van het zenuwstelsel op het herstel van blessures speelt een belangrijke rol binnen het werk van de Sporttherapeut.

Centraal staat de sporter met zijn fysieke klachten in combinatie met de invloed van mentaal/emotionele factoren op de ontwikkeling hiervan. Dit alles wordt meegenomen bij de intake en de adviezen naar herstelbevordering.
De Sporttherapeut schept ideale voorwaarden ter bevordering van de intrinsieke (als iets uit jezelf komt), fysiologische herstelmechanismen van het lichaam zelf, waarbij ontspanning, mobiliteit, stabiliteit, doorbloedingsverbetering en ‘handig beweeggedrag’ van de cliënt en zijn belangrijkste weefselstructuren (huid, bindweefsel, fascie, spieren en gewrichten) op de voorgrond staat.

De keuze van de behandelvormen, de behandelintensiteit en de behandelduur worden afgestemd op de individuele, specifieke situatie van de cliënt.

Een blessure kan effectief worden behandeld met behulp van diverse technieken zoals:
– bindweefselmassage
– mobilisaties gewrichten en van de wervelkolom
– oefentherapie
– sportmassage
– Mediacal taping

Ondersteund door de opgedane ‘therapeutische visie’ worden de kennis en vaardigheden gebruikt om sporters en andere cliënten met de meest relevante, sportgerelateerde, ‘pijntjes’, klachten en blessures therapeutisch te behandelen.
Denk hierbij onder andere aan:

– enkel-, voet- en hielblessures
– achillespees- en kuitklachten
– mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints)
– specifieke knieletsel (ligamenten en menisci)
– patellofemorale klachten
– jumpers’ knee en runners’ knee
– hamstrings- en liesblessures
– slijmbeurs en peesontstekingen
– lage rugklachten (ook hernia)
– nek- en schouderklachten
– tenniselleboog